40 Tempat Memancing Di Malaysia: Ikan Sasaran, Teknik, Pakej & Trip Memancing Malaysia – Safari Wisata International

Memancing pada Malaysia merupakan petualangan hebat pada bahari ke 2-duanya memancing pada berhampiran pantai dan pada lepas pantai buat menangkap pemangsa air masin terbesar & pemangsa sengit gergasi misalnya marlin hitam dan ikan layar. Perikanan Malaysia telah menjadi keliru satu destinasi penangkapan ikan yang hebat tepatnya pada Rompin yang populer menjadi laluan migrasi spesies ikan layar & tempat tinggalbagi populasi Ikan Layar terbesar, spesies ikan terpantas di global. Ini menarik ratusan pemancing global buat menaklukkan ikan berenang cepat misalnya ikan layar.

Lihat Juga:Tempat Memancing pada Selangor, Malaysia: Pakej, Trip pada SelangorTempat Memancing pada Kuala Lumpur, Malaysia: Pakej, Trip pada KLTempat Memancing pada Sabah, Malaysia: Pakej, Trip di SabahTempat Memancing pada Johor, Malaysia: Pakej, Trip pada Johor Bahru

Malaysia adalah sebuah negara di Asia Tenggara menggunakan bunda negara Kuala Lumpur yg mempunyai perbatasan darat & maritim dengan Singapura, Vietnam, Thailand, Brunei, Filipina & Indonesia. Malaysia merupakan keliru satu negara 17 megadiverse. Selain banyak ikan jenis air masin buat ditangkap misalnya ikan layar, marlin, tuna, ikan jenahak & kerapu, masih ada pula lebih dari 300 spesies ikan air tawar di sungai & tasik.

Lihat Juga:Tempat Memancing di Perak, Malaysia: Pakej, Trip pada PerakTempat Memancing di Penang, Malaysia: Pakej, Trip pada Pulau PinangTempat Memancing pada Sarawak, Malaysia: Pakej, Trip pada SerawakTempat Memancing di Miri, Malaysia: Pakej, Trip di Miri

Memancing pada Malaysia diberkati menggunakan destinasi memancing sukan yang hebat. Selain mempunyai loka memancing bertaraf dunia buat menangkap ikan layar, ada poly spesies ikan yang bisa ditangkap termasuk trevallies, marlin hitam, tenggiri, tuna, kerapu, talang, ikan aruan tasek, ikan aji-aji, ikan pisang (rainbow runer) & jenahak. Malaysia pula memiliki perikanan air tawar yang hebat buat menangkap ikan toman, sebarau, belida dan ikan kelah.

Lihat Juga:Tempat Memancing pada IndonesiaTempat Memancing pada AndamanTempat Memancing di JakartaTempat Memancing pada Labuan

Malaysia merupakan percutian memancing yg luar biasa menggunakan banyak tempat memancing. Kuala Rompin, Pulau Aur, Pulau Pemanggil, Pulau Seribuat, Pulau Tioman, Pulau Sembilan, Pulau Redang, Port Dickson merupakan antara loka memancing yg hebat. Selain itu, beliau mempunyai loka terumbu bahari pada dan tempat ikan bawah laut tanggal pantai baik pada Selat Melaka dan Laut China Selatan. Ini membuahkan trip memancing pada Malaysia sebagai salahsatu bepergian memancing yang paling kerap dilawati.

See also  NASA MENGHEMBUSKAN KEHIDUPAN BARU PROBE VOYAGER 2 YANG MENUA

See Also:Tempat Memancing di Brunei DarussalamTempat Memancing pada Pulau Perhentian, MalaysiaTempat Memancing di Port DicksonTempat Memancing pada Miri, Sarawak

Anda mungkin memutuskan buat menentukan perjalanan memancing pada Malaysia anda yang seterusnya sama ada di lepas pantai buat menangkap monster ganas atau pemangsa air tawar.

Memancing Laut Dalam pada Malaysia

Sekiranya anda mencari joran anda selekoh & reel menjerit menggunakan bertenaga, anda boleh menentukan buat memancing pada Laut China Selatan dan Selat Melaka. Terdapat tandang sehari dan berbilang hari memancing pada Kuala Rompin, Sarawak, Sabah & Port Dickson.

Memancing Berhampiran Pantai pada Malaysia

Terdapat poly tempat memancing ikan berhampiran pantai dekat terumbu karang yang cetek. Pantai Acheh, Tanjung Harapan, Pantai Remis, Pantai Morib, Jambatan Kedua Pulau Pinang, Kuala Selangor, Kuala Sepetang, dan banyak lagi.

Memancing di Kelong pada Malaysia

Kelong merupakan platform luar pesisir yang dibina kadang-kadang bersama menggunakan resort pada tepi laut. Tempat ini adalah loka memancing yg popular di Malaysia di mana anda bisa menjauhkan diri dari kesibukan dan menghabiskan beberapa hari memancing.

Memancing di Sungai pada Malaysia

Terdapat poly spesies ikan di sungai tropika pada Malaysia. Toman, ikan tempur ganas adalah galat satu pemangsa yg paling dicari. Selain itu, masih ada banyak spesies yang ganas buat ditangkap seperti ikan keli, belida, kelah, sebarau Malaysia, siakap & tarpon (ikan bulan) berhampiran muara dan banyak lagi.

Memancing di Tasik Malaysia

Memancing di tasik pula merupakan loka yg popular pada Malaysia. Terdapat poly spesies ikan yg dapat ditangkap misalnya toman, ikan keli, tilapia, ikan jelawat (sultan), ikan kuyu atau karuk, ikan lampan jawa dan poly lagi.

See also  8 Rekomendasi Destinasi Tempat Liburan Natal Pada Indonesia

Memancing pada Kolam Pancing Malaysia

Kolam pancing di Malaysia adalah pilihan yg popular dan terbaik. Ini dihiasi pada seluruh negeri baik kolam memancing air tawar sampai air asin dengan output tangkapan yang hebat misalnya kerapu akbar & ikan peacock bass.

Sasaran Ikan Terbaik buat memancing di Malaysia

Memancing di Malaysia memiliki banyak peluang buat menangkap ikan terbesar baik air masin & air tawar. Berikut merupakan senarai ikan terbaik buat ditangkap di Malaysia:

Ikan Layar: Ikan Layar merupakan galat satu ikan paling hebat buat dipancing di Malaysia. Ikan layar adalah antara ikan sukan memancing terbaik buat ditangkap terutama di Kuala Rompin, Malaysia. Ikan ini akan berjuang keras & sangat akrobatik buat melepaskan diri. Cara terbaik buat menangkap adalah menggunakan melakukan trolling memakai bulu, konahead atau ikan mini. Kadang-kadang jua ditangkap dengan jigging & umpan hayati free line. Ia juga dikenali sebagai ikan terpantas pada global.

Marlin: Marlin merupakan ikan yang sensasional buat ditangkap di Malaysia, menggunakan sensasi tangkapan yang indah, ikannya bertarung menggunakan baik, ikan akrobatik & bertenaga. Marlin bisa ditangkap menggunakan trolling memakai gewang atau umpan hidup.

Tenggiri: Ikan ini pula dikenali sebagai keliru satu ikan terpantas di lautan. Ikan ini dapat ditangkap secara biasa menggunakan melakukan trolling memakai gewang dan umpan hayati. Ia pula dapat ditangkap dengan jigging. Menggunakan perambut wayar buat mengelakkan putus kerana gigi tajam. Ikan langsing ini adalah perenang cepat hingga 60 batu per jam.

Ikan tuna sirip kuning: tuna sirp kuning biasa ditangkap di Laut China Selatan dan Selat Melaka, Malaysia. Untuk menangkap ikan ini, anda boleh menangkap dengan trolling dengan umpan atau umpan hayati pribadi pada hadapan kumpulan tuna cakalang.

Mahi mahi: Ikan Belitung jua dikenali sebagai Mahi-mahi & Dolphinfish merupakan ikan yang luar biasa untuk ditangkap. Ikan ini ikan yg sangat agresif, bertarung keras, akrobatik & sedap. Itu boleh menjadi dipancing dengan trolling gewang, umpan hidup dan casting.

See also  KUNCI VEGANISME UNTUK ANJING

Amberjack: Ikan aji-aji adalah ikan karang yang tinggal di perairan dalam. Selalunya ditangkap sang jigging. Namun beliau jua dapat ditangkap dengan memancing dasar. Ikan ini adalah antara ikan yang hebat untuk ditangkap di Malaysia kerana kemampuannya untuk menarik dan tidak pernah berputus harapan.

Giant Trevally: Ikan Gerepoh yang jua diklaim GT adalah salahsatu yg paling poly dicari oleh pemancing pada dunia. Gerepoh adalah salahsatu spesies ikan trevally terbesar. Ikan ini merupakan pejuang yg jua dikenali menjadi pejuang bahari yg sebenar “true warrior of the sea”. Ikan bertarung keras ini tidak akan pernah menyerah sehingga anda berjaya menaklukkannya sepenuhnya. Ikan itu dapat ditangkap menggunakan GT popping & berjigging. Ikan ini merupakan keliru satu permainan memancing sukan yang hebat.

Bass bahari: Spesies bass laut boleh ditemui di kurang lebih perairan Malaysia. Hidup pada perairan dalam dan anda dapat menangkap menggunakan memancing dasar & jigging.

Barakuda: Barracuda merupakan ikan pemangsa, ia adalah ikan yang militan dan laju menggunakan gigi tajam buat membunuh semua mangsa yg lebih kecil. Menggunakan leader wayar sangat recommend buat menangkap ikan ini.

Kerapu: Ikan ini merupakan ikan yg biasa ditangkap pada Malaysia. Ia umumnya ditangkap dengan memancing dasar menggunakan umpan & pula menggunakan teknik jigging.

Kakap: spesies ikan kakap adalah penghuni terumbu yg berkeliaran di sekitar struktur terumbu & bangkai kapal mulai menurut terumbu dangkal sampai terumbu air dalam. Ikan kerapu mudah dipancing dengan teknik pancing dasar & jigging.

Ikan Mackerel: ikan pelagis, yang berkaitan dengan tuna, ikan ini merupakan ikan tempur yang militan. Anda boleh mencari ikan ini menggunakan gewang ikan kecil.

Ikan Talang: ikan talang merupakan ikan sukan memancing yang sangat baik di Malaysia. Ikan ini boleh dipancing dengan casting dan jigging memakai gewang mini. Sekiranya anda memakai minnow, anda mungkin memakai jenis sub-surface. Jika anda menangkap ikan ini, ia akan melawan & berkiprah keliling.

You May Also Like

About the Author: Admin